Det finns en mängd olika anledningar till varför man kan ha huvudvärk, Spänningshuvudvärk vanligaste typen. Den här formen av huvudvärk kallas också huvudvärk av spänningstyp. Symtomen är en lätt till medelstark, tryckande eller molande värk. Det kan kännas som att man har ett band spänt runt huvudet eller som en alltför trång mössa. Det är inte ovanligt att man även har ömma punkter i hårbotten eller i nacken, och ibland i käkmusklerna.

Det vanligaste är att värken sitter på båda sidor av huvudet. Värken kan variera i styrka under dygnet, och är oftast lindrigare på förmiddagarna.

Spänningshuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk. Över två miljoner svenskar får den någon gång varje vecka, och så mycket som halva befolkningen någon gång i månaden. Även skolbarn får spänningshuvudvärk, och upp till vart fjärde skolbarn har huvudvärk minst en gång i veckan.

Käkledsbesvär
Tecken på besvär med käkleden kan vara att du gnisslar tänder på nätterna, har spänningshuvudvärk, har svårt att öppna munnen eller tugga på ena sidan. Knäppningar när du gapar kan förekomma. Käkleden kan kännas stel och/ eller smärtsam. Inte sällan kommer besvären med käkleden i kombination med nackvärk.

Stress, förkylning eller baksmälla
Huvudvärk kan finnas som ett bland många andra symtom vid flera sjukdomar. Om man känner oro, ängslan, stress, trötthet eller depression får man också ofta ont i huvudet. Man kan också få huvudvärk på grund av influensa, förkylningar och många andra infektioner som orsakas av virus eller bakterier. Vissa läkemedel kan som biverkan ge ont i huvudet.